Terug naar de gulden, worden we daar vrolijk van ?

Steeds meer mensen roepen dat ze de gulden terug willen. Maar worden we daar dan wel zo vrolijk van ?

Onderzoek voorjaar 2011:
In de 21 grootste steden van Nederland bestellen de onderzoekers  overal twee fluitjes, twee rosé en twee fris.

De prijzen stegen hier in één jaar behoorlijk met gemiddeld 7,4 procent wat neerkomt op € 20,70 voor een rondje. De goedkoopste plek is Nijmegen waar gemiddeld voor dezelfde drankjes 18,20 euro wordt betaald. Verder is de prijs van een rondje in 2011 ten opzichte van 2010 gestegen met 3,6 procent. Het goedkoopste fluitje bier vind je in Amersfoort met een gemiddelde prijs van €2,03.

Wat als we de gulden weer terug zouden krijgen (1 euro was 2,20371 gulden bij de invoering) ? Dan betalen we gemiddeld 45,62 gulden voor een rondje ! Het goedkoopste (?) rondje zou 40,11 gulden kosten en het goedkoopste fluitje bier in Amersfoort gemiddeld 4,47 gulden.

De goedkoopste Iphone 4S zou samen met een één jarig abonnement 71,62 gulden per maand kosten plus 749,26 gulden voor het toestel.

Even naar de pomp voor benzine à 3,46 gulden per liter (1,54 euro) of diesel à 3,02 gulden per liter (1,37 euro) klinkt ook een stuk minder leuk.

En natuurlijk is de overgang naar een andere munt een reden om prijzen aan te passen (zodat het weer mooie bedragen zijn in de nieuwe munt). De meningen over de laatste prijs aanpassingen (bij de overgang naar de Euro zijn de prijzen niet verhoogd) kennen we allemaal.

Inderdaad, vroeger was alles beter.

We konden veel ziektes niet genezen, hadden geen was droger of vaatwasser, geen mobiele telefoon of computer (of tablet, spel computer) en geen internet. E-mail, SMS, Whats-app, Ping, Facebook, Twitter enz. bestonden niet en de industrie was niet milieu bewust. Hulpmiddelen voor mensen met een ziekte of beperking waren er nauwelijks (alleen krukken of een rolstoel, niet electrisch).

Niet alles is ideaal heden ten dage, maar was het dat vroeger dan wel ?

Greetz, M.