Informatie over La Palma
Algemeen.
In het noord-westen van de Canarische archipel, enkele honderden kilometers van de noord Afrikaanse (Marroccaanse) kust, ligt het eiland la Palma, ook wel La Isla Bonita genoemd, vanwege zijn prachtige natuur.
La Palma is een van de kleinere eilanden van de canarische eilanden, met een opervlakte van 706 vierkante kilometer en een bevolking van slechts 80,000. Het eiland heeft een steile kust en het centraal gebergte van het eiland is meer dan 2000 m hoog. Het hoogste punt van het eiland is Roque de los Muchachos (2426 m), waar zich het observatorium bevind.
Net als de andere Canarische eilanden is het eiland ontstaan door vulkaan uitbarstingen onder de zeespiegel en door stollende lava boven de zeespiegel uitgekomen. Tot vandaag de dag is er nog steeds vulkanische activiteit. Het hart van het eiland is een enorme vulkaankrater (en tegenwoordig een nationaal park) Caldera de Taburiente. De Caldera heeft een doorsnede van 16 kilometer en wordt omgeven door een hoge bergkam (tot meer dan 2000 meter). In het zuiden van het eiland zijn twee kleine vulkanen, Volcan San Antonio en Volcan Teneguia (laatste uitbarsting in 1971). Deze liggen ten zuiden van de plaats Fuencaliente.
Klimaat.
Het klimaat op het eiland hangt heel erg af van de plek waar je je bevindt. Ook het hoogteverschil op het eiland speelt hier een belangrijke rol in. Aan de west kant van het eiland is het over het algemeen warmer als aan de oost kant. Mijn ervaring is, dat als je aan de oost zijde zit en het weer is fris en miezerig, je gewoon naar de west kant moet gaan, waar je vervolgens in je badkleding aan het strand kunt liggen en je op moet passen dat je niet verbrand. Op de bergkam van de Caldera kun je daaraantegen ijspegels zien op schaduwrijke plekken. Verder moet je er rekening mee houden dat je op de binnenwegen hogerop in de bergen in dichte mist terecht kunt komen (eigenlijk laag hangende bewolking).
Transport.
Het eiland is niet groot en er rijden bussen. Helaas rijden deze voornamelijk langs de kust en niet met hoge frequentie. Als je het eiland wilt verkennen is een auto erg handig. Houdt er rekening mee dat de binnenwegen onverhard zijn. Het wegennet is vrij eenvoudig, er loopt een weg langs de kust het eiland rond en een weg midden over het eiland, van de hoofdstad Santa Cruz de la Palma aan de oostkust naar Tazacorte aan de westkust. Voor alle wegen geld dat ze behoorlijk slingeren, dus ook al lijkt de afstand klein in kilometers, de reis neemt aanzienlijk langer in beslag. Ter indicatie, de reistijd van Santa Cruz de la Palma naar Tazacorte is ongeveer een uur.
Highlights.
Enkele zaken die het bekijken waard zijn, zijn de hoofdstad Santa Cruz de la Palma (klein dus te voet prima te doen), Los Llanos de Aridane, Puerto de Tazacorte (heerlijk strand) en het nabij gelegen Mirador del Time (er is ook een wandeling van het strand naar Mirador del Time, een steile klim met een geweldig uitzicht). Ook het gebied rond de vulkanen Volcan San Antonio en Volcan Teneguia zijn de moeite waard. Natuurlijk is een bezoek aan het nationaal park Caldera de taburiente een must.
Tips.
Zorg dat je altijd kleding bij je hebt voor zowel warm als koud weer. Zeker als je de bergen in gaat koelt het behoorlijk af. Ook handig om te weten is dat het vulkanisch gesteente in het zuiden van het eiland vlijmscherm is. Als je uitglijd of je ergens aan vast grijpt, kun je je lelijk snijden. Laat dit niet je vakantie verpesten. Voor de wandelaars heb ik als tip dat sommige paden nauwlijks gebruikt worden. Het kan daardoor gebeuren dat je door de bramenstruiken enz. je weg moet zoeken. Ook zijn sommige plekken erg vochtig wat de leem achtige grond in een glijbaan veranderd. Goede schoenen en een lange broek zijn daardoor geen overbodige luxe.
Informatie.
Bij de boekhandel zijn diverse boekjes te krijgen met beschrijvingen over het eiland. Ook zijn er gedetailleerde kaarten van het eiland verkrijgbaar (bijv. Kompass kaart 232, schaal 1:50000, hierop staan ook wandel routes). Voor de lange afstand wandelaars is de GR131 die over het eiland loopt misschien interessant. Verder is internet natuurlijk een handige bron.