Informatie over New York City

Informatie over New York City (NYC)

Algemeen

Met dit reisverslag wil ik een indruk geven van mijn reis naar New York City. Tijdens deze reis zijn we op het eiland Manhattan geweest.

Algemene informatie

New York City (Staat : New York)

Oppervlakte    1214 km²
land    785,2 km²
water    428,8 km²
Inwoners (1 juli 2008)    8.363.710 (10.606/km²)

New York City

New York (officieel The City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika, gelegen in de staat New York. Dankzij de leidinggevende en invloedrijke rol in handel en financiën, media, onderwijs, entertainment, kunst, mode en publiciteit geldt zij als een van de belangrijkste wereldsteden. De stad wordt ook wel New York City of kortweg NYC genoemd om hem te onderscheiden van de gelijknamige staat.
De agglomeratie van New York vormt een van de grootste stedelijke gebieden op aarde. De stad is tevens de dichtstbevolkte grote stad in de Verenigde Staten met meer dan 8,3 miljoen inwoners verspreid over een gebied van 789,43 km². De stad New York bestaat uit vijf boroughs of stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island.
De stad werd in 1625 onder de naam Nieuw-Amsterdam gesticht als een handelspost van de Nederlanders. De stad kwam in 1664 in Britse handen en was de hoofdstad van de Verenigde Staten van 1783 tot 1790. Sinds dat laatste jaar is New York de grootste stad van de Verenigde Staten.
Vele monumenten en wijken van de stad zijn bekend over de hele wereld en staan vaak symbool voor de VS in het algemeen. Zo zijn er het Vrijheidsbeeld, Wall Street, verscheidene wolkenkrabbers als het Empire State Building en tot in 2001 de Twin Towers van het World Trade Center. Vanwege de drukte en levendigheid heeft de stad de bijnaam The City That Never Sleeps (“de stad die nooit slaapt”) verworven. Een andere populaire bijnaam is the Big Apple, al is de precieze herkomst van deze bijnaam minder zeker.

Topografie

New York City ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten en in het zuidoosten van de staat New York, centraal tussen de steden Washington D.C. en Boston. De stad is gesitueerd aan de monding van de Hudson River waar deze een beschutte natuurlijke haven vormt voordat ze in de Atlantische Oceaan uitkomt. Deze geografische voordelen hebben New York sterk geholpen in haar groei tot wereldhandelsstad. Het merendeel van de stad is op de drie eilanden Manhattan, Staten Island en Long Island gebouwd, de schaarste aan grond voor uitbreidingen heeft in sommige gebieden een hoge tot zeer hoge bevolkingsdichtheid tot gevolg.
De Hudson stroomt door de Hudsonvallei (Hudson Valley) in de Baai van New York. Tussen New York City en de stad Troy is de Hudson een estuarium. Waar de Hudson de grens tussen New York City en New Jersey vormt, scheidt de East River de stadsdelen The Bronx en Manhattan van Long Island. Harlem River, net als de East River een getijdenrivier, verbindt de East- met de Hudson River, en vormt zo de grens tussen Manhattan en The Bronx.
De kustlijn van de stad is door landaanwinning in de loop van de geschiedenis sterk veranderd. Al in koloniale tijden is door de Nederlanders hiermee een aanvang gemaakt. Vooral in Lower Manhattan heeft de landaanwinst veranderingen teweeg gebracht, diverse projecten zoals de ontwikkeling van Battery Park City in de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw zijn er het gevolg van.
De totale landoppervlakte van de stad bedraagt naar schatting 789,43 km², terwijl de volledige oppervlakte 1.214,4 km² bedraagt. Het hoogste natuurlijke punt van New York City is Todt Hill op Staten Island met een hoogte van 124,9 m boven zeeniveau. Deze kleine bergrug aan de kust is grotendeels met bossen bedekt en maakt deel uit van de Staten Island Greenbelt.

Districten en wijken

De vijf boroughs:

  • Manhattan
  • Brooklyn
  • Queens
  • The Bronx
  • Staten Island

New York is ingedeeld in vijf stadsdistricten of boroughs, die gelijk zijn aan vijf county’s van de staat New York. Deze structuur is uniek in de Verenigde Staten. Opvallend is dat als deze boroughs/county’s steden op zich zouden zijn, vier van de vijf in de top-10 van de dichtstbevolkte steden van de VS zou staan.

The Bronx (Bronx County, bevolking: 1.373.659) is de noordelijkste borough van New York City, de locatie van het Yankee Stadium, de thuisbasis van de New York Yankees. Hier bevindt zich ook de wijk Co-op City, het grootste huisvestingsproject van een woningbouwvereniging in de Verenigde Staten. Op een heel klein stukje van Manhattan (Marble Hill) na, is The Bronx het enige deel van de stad dat zich op het Amerikaanse vasteland bevindt. The Bronx staat bekend als de geboorteplaats van de rap en de hiphopcultuur.

Brooklyn (Kings County, bevolking: 2.528.050) is de borough met het grootste inwonersaantal. Het was een zelfstandige stad tot 1898. Brooklyn is bekend om zijn culturele, sociale en etnische diversiteit, zijn specifieke kunststromingen, zijn wijken met een eigen karakter en om zijn unieke architecturale erfgoed. Het is de enige borough buiten Manhattan die een duidelijk centrum heeft. Er is een lange kustlijn met veel stranden en het bekende Coney Island, een van de eerste pretparken in de regio.

Manhattan (New York County, bevolking: 1.620.867) is de borough met de hoogste bevolkingsdichtheid en is wereldbefaamd door de wolkenkrabbers en het grote Central Park. Manhattan is het financiële centrum van de stad en er bevinden zich hoofdkantoren van vele multinationals en internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties. Ook zijn er belangrijke universiteiten, culturele bezienswaardigheden zoals musea, het Broadway-theaterdistrict, Greenwich Village, en Madison Square Garden. Manhattan is te verdelen in Lower, Midtown en Upper Manhattan. Upper Manhattan is dan weer verdeeld in de Upper East Side en de Upper West Side, van elkaar gescheiden door Central Park. Het noordelijkste gedeelte heet Harlem.

Queens (Queens County, bevolking: 2.270.338) is de grootste borough en is de etnisch meest diverse county in de Verenigde Staten. Het zal Brooklyn in de toekomst waarschijnlijk voorbijstreven qua inwonertal. Van oorsprong is Queens een verzameling dorpjes gesticht door Nederlanders. Tegenwoordig wordt de borough hoofdzakelijk door middenklasse Amerikanen bewoond. Het is de enige grote county in de VS waar het gemiddelde inkomen van een Afro-Amerikaan met ongeveer 52.000 dollar hoger ligt dan dat van een blanke Amerikaan. In Queens liggen twee grote luchthavens, LaGuardia Airport en John F. Kennedy International Airport (JFK).

Staten Island (Richmond County, bevolking: 481.613) is de meest voorstedelijke borough. Staten Island is met Brooklyn verbonden door de Verrazano-Narrows Bridge en met Manhattan door de gratis Staten Island Ferry, die tevens geldt als een populaire toeristische attractie. De Staten Island Greenbelt, die centraal op Staten Island ligt en 25 km² groot is, biedt zo’n 56 km wandelpaden en een van de laatste onverstoorde bossen van de stad. De F.D.R. Boardwalk, gelegen langs de South Beach, is met 2,5 km de op drie na langste boardwalk ter wereld.

Het eiland Manhattan is het centrum van de wereldstad New York. Manhattan is door bruggen en tunnels verbonden met Brooklyn, Queens en the Bronx, en ook met de staat New Jersey aan de andere oever van de Hudson.
Elk van deze boroughs bevat tientallen of zelfs honderden wijken, vaak met een heel eigen identiteit. Op Manhattan zijn er diverse stadsdelen, die vaak echt “dorpen in de stad” zijn. Voorbeelden zijn Chinatown, Greenwich Village, Little Italy, SoHo (afkorting van South of Houston Street) en TriBeCa (afkorting van Triangle below Canal Street).

Parken

Central Park in Manhattan is het meest bezochte park in de Verenigde Staten
New York City heeft 11.000 hectare aan gemeentelijke parken en 22 kilometer aan publieke stranden. Deze oppervlakte is zo groot door de duizenden hectares van het Gateway National Recreation Area, onderdeel van de National Park Service, dat binnen de stadsgrenzen ligt. De Jamaica Bay Wildlife Refuge, is het enige natuurreservaat binnen het Nationaal Park Systeem en beslaat met meer dan 3.600 hectare aan water en moerassige eilanden het grootste gedeelte van de Jamaica Bay.
Het Central Park in Manhattan, ontworpen door Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux, is met 30 miljoen bezoekers per jaar het meest bezochte park in de Verenigde Staten. Het park strekt zich uit van 59th tot 110th Street en heeft een totale oppervlakte van 341 hectare. Het duurde 16 jaar om het park aan te leggen. In 1873 was het voltooid; in 1965 werd het officieel een historisch monument en in 1974 een New York City monument. Prospect Park in Brooklyn is ook door Olmsted en Vaux ontworpen en beslaat een gebied van 36 hectare. Flushing Meadows-Corona Park in Queens is de op twee na grootste park van de stad en was het toneel van de wereldtentoonstellingen van 1939 en van 1964. Bryant Park is een groene oase tussen de wolkenkrabbers van Garment District in Midtown Manhattan.

Klimaat

New York City heeft volgens de klimaatclassificatie van Köppen een zeeklimaat, omdat de temperatuur in de koudste maanden gemiddeld -1.5 graden Celsius is op het John F. Kennedy International Airport en 0 graden Celsius in Central Park. De stad heeft gemiddeld 234 zonnige dagen per jaar.
De zomers zijn gewoonlijk heet en vochtig met gemiddelde temperaturen van 21-25 graden Celsius. De winters zijn koud, maar door de ligging van de stad aan de Atlantische kust zijn de temperaturen wat minder koud dan in de binnenlanden, met hoge temperaturen net boven het vriespunt en lage net onder het vriespunt. Lente en herfst zijn wisselend en kunnen verschillen van koel tot heet, alhoewel ze gewoonlijk mild zijn met een lage luchtvochtigheid. Extremen komen ieder jaar voor. In de zomer komt de temperatuur gemiddeld 16 tot 19 dagen boven de 32 graden Celsius uit; over langere perioden van 4 tot 6 jaar komen zo nu en dan zelfs temperaturen van 38 graden Celsius voor. Ook de winter kent extremen: ieder jaar kan de temperatuur enkele dagen dalen tot -12 graden Celsius of stijgen tot 10-15 graden Celsius.
De jaarlijkse regenval, die redelijk gelijk is verspreid over het jaar, is ongeveer 117 cm. De gemiddelde sneeuwval is rond de 63,5 cm, maar verschilt behoorlijk van jaar tot jaar. Onweersbuien, welke soms heftig kunnen zijn, zijn gedurende de zomermaanden een normaal verschijnsel. Hoewel orkanen niet direct worden geassocieerd met New York komen ze wel voor. Zo veroorzaakte in 1821 de Norfolk & Long Island-orkaan een overstroming in het zuiden van Manhattan. In 1938 vernielde de New England-orkaan het oostelijke deel van de stad.

Architectuur

De gebouwen die het meest worden geassocieerd met New York City, zijn de wolkenkrabbers. De bebouwing van New York veranderde al in de 19e eeuw van traditionele Europese laagbouw naar hoogbouw in de zakendistricten. In augustus 2008 stonden er in New York City 5.538 hoge gebouwen, waarvan 50 wolkenkrabbers hoger dan 200 meter. Dit is meer dan enig andere stad in de Verenigde Staten en tweede in de wereld na Hongkong.Het omgeven zijn door water, de bevolkingsdichtheid en de hoge vastgoedprijzen in de zakendistricten zorgden voor de grootste verzameling van vrijstaande kantoor- en woontorens in de wereld.
In New York staan gebouwen in breed scala van architectonische stijlen. Een van de meest opvallende is Woolworth Building uit 1913, een wolkenkrabber met neogotische stijlelementen die vanaf de straat goed te zien zijn.
De Zoning Resolution uit 1916 eiste van nieuwe gebouwen dat ze trapsgewijs gebouwd zouden worden en stelde voorwaarden aan de hoogte van torens om te voorkomen dat ze teveel zonlicht weg zouden nemen. Het Art deco ontwerp van het Chrysler Building uit 1930 met zijn kegelvormige top en stalen spits is een weerspiegeling van deze nieuwe eisen. Het wordt door veel kenners gezien als het mooiste gebouw van New York. Een goed voorbeeld van de Internationale Stijl in de Verenigde Staten is het Seagram Building (1957).
De elegante brownstone-rijtjeshuizen en appartementen zijn kenmerkend voor de grote woonwijken die gebouwd werden tijdens de snelle groei van de stad tussen 1870 en 1930. Steen en baksteen waren eerste keus bouwmaterialen nadat de bouw van houten huizen aan banden werd gelegd na de Grote Brand van 1835. Anders dan in Parijs, waar eeuwenlang vrijwel uitsluitend werd gebouwd met steen uit nabije kalksteengroeven, kwamen de bouwmaterialen voor New York uit verschillende groeven waardoor de gebruikte stenen variëren in structuur en kleur. Typerend voor veel van de gebouwen in de stad is de aanwezigheid van houten watertorens op de daken. Het bestuur verordende de installatie van watertorens voor gebouwen hoger dan zes verdiepingen omdat de hoge waterdruk die anders nodig was te vaak de leidingen zou doen barsten. De Tuinsteden in de buitengebieden zoals Jackson Heights in Queens werden populair gedurende de jaren 1920. Ze waren gemakkelijk bereikbaar na de uitbreiding van de metro.

Openbaar vervoer

Het regionaal openbaar vervoer wordt verzorgd door de Metropolitan Transportation Authority. Daarnaast wordt New York aangedaan door Amtrak, de nationale spoorwegmaatschappij voor personenvervoer in de Verenigde Staten die gebruikmaakt van het Pennsylvania Station. Amtrak biedt verbindingen naar onder andere Boston, Philadelphia en Washington D.C.. Het spoornetwerk verbindt de voorsteden in de regio met de stad via 20 verschillende spoorwegverbindingen en 250 stations. De regionale spoorverbindingen komen samen op Station Grand Central Terminal en Pennsylvania Station.
New York City’s bus- en spoor netwerk zijn de grootste van Noord-Amerika.
De metro van New York is het grootste metronetwerk ter wereld gemeten naar het aantal operationele stations, namelijk 468. Het is het twee na grootste wanneer er gekeken wordt naar het aantal gebruikers (1,5 miljard reizigersritten in 2006). Vanwege het grote belang van het metronetwerk voor veel New Yorkers is dit 24 uur per dag operationeel. Dit in tegenstelling tot de nachtelijke sluiting van veel andere metrosystemen. Er zijn op sommige lijnen ‘s nachts wel grote verschillen met de frequentie van overdag. Veel metrolijnen in de stad zijn viersporig waardoor er op die trajecten zowel stop- als expresdiensten kunnen rijden.
Sinds 1817 vaart de Staten Island Ferry tussen Staten Island en Lower Manhattan over een afstand van 8,4 kilometer. Deze veerdienst vaart gratis 24 uur per dag, 365 dagen per jaar en vervoert jaarlijks 19 miljoen passagiers. De veerpont is ook populair onder toeristen omdat het hen mogelijk maakt de skyline van Lower Manhattan en het Vrijheidsbeeld goed te zien.

Wegverkeer

Het Commissioners’ Plan van 1811 heeft Manhattan het kenmerkende schaakbord patroon gegeven waardoor de fysieke ontwikkeling van de stad voor een groot deel is bepaald. Er zijn twaalf avenues die parallel aan de Hudson lopen en 220 genummerde straten (Streets) die lijnrecht op de rivier staan. Sommige weg- en straatnamen, zoals Broadway, Wall Street en Madison Avenue, worden gebruikt als synoniem voor de sectoren die er gevestigd zijn; dit zijn respectievelijk de theaters, de financiële instellingen en de reclame-instellingen.
In New York City rijden 13.000 taxi’s, in New York ook wel Yellow Cab genoemd. Door de bekende gele kleur zijn het iconen van de stad geworden.

Bruggen en tunnels

Door de aanwezigheid van een aantal rivieren zoals de Hudson en de East River is de stad afhankelijk van bruggen en tunnels. De Brooklyn Bridge over de East River, voltooid in 1883, is een van de best herkenbare architectonische bouwwerken van de stad. Deze brug is 1.825 meter lang en de grootste overspanning is 486 meter. Daarmee was het tot 1903 de langste overspanning ter wereld. De Williamsburg Bridge en de Manhattan Bridge zijn twee andere bruggen over de East River. Tussen Queens en Manhattan ligt de Queensboro Bridge. De boroughs Staten Island en Brooklyn worden verbonden door de Verrazano-Narrows Bridge. De George Washington Bridge wordt beschouwd als een van de drukste bruggen ter wereld en verbindt de wijk Washington Heights in Manhattan met Fort Lee in New Jersey.
Naast bruggen beschikt New York over een aantal tunnels. De Lincoln Tunnel ligt onder de Hudsonrivier en verwerkt dagelijks 120.000 voertuigen, waarmee het een van de drukste tunnels ter wereld is. De Holland Tunnel, ook onder de Hudson, was de eerste mechanisch geventileerde tunnel. Twee andere tunnels die met Manhattan zijn verbonden zijn de Queens Midtown Tunnel en de Brooklyn-Battery Tunnel.

Bezienswaardigheden

John F Kennedy airport
John F. Kennedy International Airport (IATA: JFK, ICAO: KJFK, FAA LID: JFK) is an international airport located in the borough of Queens in New York City, about 12 miles (19 km) southeast of Lower Manhattan. It is the busiest international air passenger gateway to the United States, handling more international traffic than any other airport in North America. It is also the leading freight gateway to the country by value of shipments. In 2010, the airport handled 46,514,154 passengers, making it the 14th busiest airport in the world in terms of passenger traffic.
Over ninety airlines operate out of JFK. It is the base of operations for JetBlue Airways and is a major international gateway hub for American Airlines and Delta Air Lines. The airport is the fourth largest hub for American Airlines and is the fifth largest hub for Delta Air Lines. In the past, it has been a hub for Eastern Air Lines, National Airlines, Pan American World Airways and Trans World Airlines. The airport was renamed after John F. Kennedy, the 35th President of the United States. From 1964–1968, the airport code was KIA.
The airport is operated by the Port Authority of New York and New Jersey, which also manages the two other major airports in the New York metropolitan area, Newark Liberty International Airport and LaGuardia Airport. With the three airports combined New York City has the world’s second busiest city airport system after London.

St. Patricks cathedral
Feiten St. Patricks Cathedral :

  • eerste steen gelegd in 1858
  • bouw voltooid in 1878
  • biedt plaats aan 2200 mensen
  • torens zijn 100 meter hoog (Dom toren Utrecht is 112 meter)
  • bevat twee orgels, één met 3920 orgelpijpen en één met 5918 orgelpijpen

GE (General Electric) gebouw
The GE Building is an Art Deco skyscraper that forms the centerpiece of Rockefeller Center in the midtown Manhattan section of New York City. Known as the RCA Building until 1988, it is most famous for housing the headquarters of the television network NBC. At 850 feet (259 m) tall, the 70-story building is the 10th tallest building in New York City and the 33rd tallest in the United States. Some of the building’s nicknames include The Slab and 30 Rock. The latter is derived from its address which is at 30 Rockefeller Plaza. The GE Building is one of the most famous and recognized skyscrapers in New York. The frieze located above the main entrance was executed by Lee Lawrie and depicts “Wisdom”,[3] along with a slogan that reads “Wisdom and Knowledge shall be the stability of thy times”, from Isaiah 33:6 (KJV). The vertical detailing of the building’s austere Art Deco facade is integrated with a slim, functionally expressive form. The present exterior is recognized for the large GE letters at the building’s top.

Chrysler building
The Chrysler Building is an Art Deco style skyscraper in New York City, located on the east side of Manhattan in the Turtle Bay area at the intersection of 42nd Street and Lexington Avenue. Standing at 1,047 feet (319 m), it was the world’s tallest building for 11 months before it was surpassed by the Empire State Building in 1931. The Chrysler Building is a classic example of Art Deco architecture and considered by many contemporary architects to be one of the finest buildings in New York City. In 2007, it was ranked ninth on the List of America’s Favorite Architecture by the American Institute of Architects. It was the headquarters of the Chrysler Corporation from 1930 until the mid-1950s, but, although the building was built and designed specifically for the car manufacturer, the corporation did not pay for the construction of it and never owned it, as Walter P. Chrysler decided to pay for it himself, so that his children could inherit it.

Grand Central Station
Grand Central Terminal (GCT)—often incorrectly called Grand Central Station, or shortened to simply Grand Central—is a commuter rail terminal station at 42nd Street and Park Avenue in Midtown Manhattan in New York City, United States. Built by and named for the New York Central Railroad in the heyday of American long-distance passenger trains, it is the largest train station in the world by number of platforms: 44, with 67 tracks along them. They are on two levels, both below ground, with 41 tracks on the upper level and 26 on the lower, though the total number of tracks along platforms and in rail yards exceeds 100. When the Long Island Rail Road’s new station opens in 2016 (see East Side Access), Grand Central will offer a total of 75 tracks and 48 platforms. The terminal covers an area of 48 acres (19 ha).

Empire State Building
The Empire State Building is a 102-story landmark skyscraper and American cultural icon in New York City at the intersection of Fifth Avenue and West 34th Street. It has a roof height of 1,250 feet (381 meters), and with its antenna spire included, it stands a total of 1,454 ft (443.2 m) high. Its name is derived from the nickname for New York, the Empire State. It stood as the world’s tallest building for 40 years, from its completion in 1931 until construction of the World Trade Center’s North Tower was completed in 1972. Following the destruction of the World Trade Center in 2001, the Empire State Building once again became the tallest building in New York. Once the new World Trade Center is completed, it will be demoted to second tallest building in New York. The Empire State Building is designed in the distinctive Art Deco style, and has been named by the American Society of Civil Engineers as one of the Seven Wonders of the Modern World. The Empire State Building is currently the third tallest skyscraper in the United States (after the Willis Tower and Trump International Hotel and Tower, both in Chicago), and the 15th tallest in the world. It is also the fourth-tallest freestanding structure in the Americas.

Waldorf-Astoria hotel
The Waldorf-Astoria is a luxury hotel in New York. It has been housed in two historic landmark buildings in New York City. The first, designed by architect Henry J. Hardenbergh, was on the Fifth Avenue site of the Empire State Building. The present building at 301 Park Avenue in Manhattan is a 47-story, 190.5 m (625 ft) Art Deco landmark, designed by architects Schultze and Weaver and dating from 1931. Lee S Jablin, Harman Jablin Architects, fully renovated and upgraded the historical property to its original grandeur during the mid-1980s through the mid-1990s. The Waldorf-Astoria was the first hotel to offer room service, making a huge impact for the future of the hotel industry.

Trump-tower
Trump Tower is a 58-story mixed-use skyscraper located at 725 Fifth Avenue, at the corner of East 56th Street in Midtown Manhattan, New York City. It was developed by Donald Trump and the Equitable Life Assurance Company, and designed by Der Scutt of Swanke, Hayden Connell. The tower was completed on November 30, 1983. The Trump Tower is the 52nd tallest building in New York City. The tower is a reinforced concrete, shear-wall/core structure and was the tallest structure of this type in New York City when completed. A concrete hat-truss at the top of the building ties exterior columns with the concrete core. This increases the effective dimensions of the core to that of the building in order to resist the overturning of lateral forces (wind, minor earthquakes, and impacts perpendicular to the building’s height). A similar structure was used for Trump World Tower.

Penn-station
Pennsylvania Station—commonly known as Penn Station—is the major intercity train station and a major commuter rail hub in New York City. It is a hub for inbound and outbound railroad traffic in New York City. The New York City Subway system also has multiple services that connect to the station via two lines. The station is in the underground levels of Pennsylvania Plaza, an urban complex between Seventh Avenue and Eighth Avenue and between 31st Street and 33rd Street in Midtown Manhattan. Serving 300,000 passengers a day (compared to 140,000 across town at Grand Central Terminal) at a rate of up to a thousand every 90 seconds, it is the busiest passenger transportation facility in the United States and by far the busiest train station in North America.
Penn Station is at the center of the Northeast Corridor, an electrified passenger rail line extending south to Washington, D.C., and north to Boston. Intercity trains are operated by Amtrak which owns the entire station, while commuter rail services are operated by the Long Island Rail Road and New Jersey Transit. The station is also served by six New York City Subway routes.
Penn Station saw 8.4 million Amtrak passenger arrivals and departures in 2010, about double the traffic at the next busiest station, Union Station in Washington, D.C. Penn Station’s assigned IATA airport code is ZYP. Its Amtrak and NJ Transit station code is NYP.

Trinity Church
Trinity Church (also known as Trinity Wall Street) at 79 Broadway, Lower Manhattan, is a historic, active parish church in the Episcopal Diocese of New York. Trinity Church is at the intersection of Wall Street and Broadway, in New York. The first Trinity Church building, a modest rectangular structure with a gambrel roof and small porch, was constructed in 1698. Queen Anne of England increased the parish’s land holdings to 215 acres (870,000 m2) in 1705. Later, in 1709, William Huddleston founded Trinity School as the Charity School of the church, and classes were originally held in the steeple of the church. In 1754, King’s College (now Columbia University) was chartered by King George II of Great Britain and instruction began with eight students in a school building near the church. During the American Revolutionary War the city became the British military and political base of operations in North America, following the departure of General George Washington and the Continental Army shortly after Battle of Long Island and subsequent local defeats. The church was destroyed in a fire, which started in the Fighting Cocks Tavern destroyed nearly 500 buildings and houses and left thousands of New Yorkers homeless. Six days later, most of the city’s volunteer firemen followed General Washington north. Construction on the second Trinity Church building began in 1788; it was consecrated in 1790. The structure was torn down after being weakened by severe snows during the winter of 1838–39. The third and current Trinity Church was finished in 1846 and at the time of its completion its 281-foot (86 m) spire and cross was the highest point in New York until being surpassed in 1890 by the New York World Building.

New York County Supreme Court Building
The New York County Courthouse facing Foley Square in lower Manhattan in New York City houses the Civil Term and the Appellate Term of New York State Supreme Court for the state’s First Judicial District, which is coextensive with Manhattan, as well as offices of the County Clerk. The granite-faced hexagonal building, at 60 Centre Street, was designed by Guy Lowell of Boston in classical Roman style and opened in 1927. A broad set of steps sweeps up from Foley Square to a massive Corinthian colonnade covering most of the front of the courthouse, topped by an elaborate 140-foot-long (43 m) triangular pediment of thirteen figures carved in bas relief from granite. The pediment and acroteria by Frederick Warren Allen include three statues: Law, Truth and Equity. A frieze bears the inscription “The True Administration of Justice is the Firmest Pillar of Good Government”, a 1789 quotation attributed to George Washington. Its mass and scale give the building the appearance of a temple.

Vrijheidsbeeld
The Statue of Liberty (Liberty Enlightening the World; French: La Liberté éclairant le monde) is a colossal neoclassical sculpture on Liberty Island in New York Harbor, designed by Frédéric Bartholdi and dedicated on October 28, 1886. The statue, a gift to the United States from the people of France, is of a robed female figure representing Libertas, the Roman goddess of freedom, who bears a torch and a tabula ansata (a tablet evoking the law) upon which is inscribed the date of the American Declaration of Independence, July 4, 1776. A broken chain lies at her feet. The statue has become an icon of freedom and of the United States. Height : 151 feet 1 inch (46 meters) Ground to torch: 305 feet 1 inch (93 meters), dedicated: October 28, 1886.

Ellis Island
Ellis Island in New York Harbor was the gateway for millions of immigrants to the United States. It was the nation’s busiest immigrant inspection station from 1892 until 1954. The island was greatly expanded with landfill between 1892 and 1934.

Brooklyn Bridge
The Brooklyn Bridge is one of the oldest suspension bridges in the United States. Completed in 1883, it connects the New York City boroughs of Manhattan and Brooklyn by spanning the East River. With a main span of 1,595.5 feet (486.3 m), it was the longest suspension bridge in the world from its opening until 1903, and the first steel-wire suspension bridge. Width : 85 feet (26 m), clearance below : 135 feet (41 m) at mid-span.

Morgan Library (36th street)
The Morgan Library & Museum (formerly The Pierpont Morgan Library) is a museum and research library in New York City, USA. It was founded to house the private library of J. P. Morgan in 1906, which included, besides the manuscripts and printed books, some of them in rare bindings, his collection of prints and drawings. The library was designed by Charles McKim from the firm of McKim, Mead and White and cost $1.2 million. It was made a public institution in 1924 by his son, John Pierpont Morgan, Jr.
Today the library is a complex of buildings which serve as a museum and scholarly research center. The scope of the collection was shaped in its early years as a private collection by Belle da Costa Greene, J.P. Morgan’s personal librarian, who would become the library’s first director and served from the time it became public until her retirement in 1948. Her successor, Frederick Baldwin Adams, Jr., managed the Library until 1969 and was also world-renowned for his own personal collections. The library contains many illuminated manuscripts, as well as authors’ original manuscripts, including some by Sir Walter Scott, and Honoré de Balzac, as well as the scraps of paper on which Bob Dylan jotted down “Blowin’ in the Wind” and “It Ain’t Me Babe”. It also contains a large collection of incunabula, prints, and drawings of European artists—Leonardo, Michelangelo, Raphael, Rembrandt, Rubens, Gainsborough, Dürer, and Picasso, early printed Bibles, amongst them, three Gutenberg Bibles, and many examples of fine bookbinding. Other holdings include material from ancient Egypt and medieval liturgical objects (including Coptic literature examples), Emile Zola, William Blake’s original drawings for his edition of the Book of Job; concept drawings for The Little Prince by Antoine de Saint-Exupéry; a Percy Bysshe Shelley notebook; originals of poems by Robert Burns; a Charles Dickens manuscript of A Christmas Carol; a journal by Henry David Thoreau; an extraordinary collection of autographed and annotated libretti and scores from Beethoven, Brahms, Chopin, Mahler and Verdi, and Mozart’s Haffner Symphony in D Major; and manuscripts of George Sand, William Makepeace Thackeray, Lord Byron, Charlotte Brontë and nine of Sir Walter Scott’s novels, including Ivanhoe. The collection still includes a few Old Master paintings collected by Morgan between 1907 and 1911 (works by Hans Memling, Perugino, and Cima da Conegliano), but this has never been the collection’s focus, and Ghirlandaio’s masterpiece Portrait of Giovanna Tornabuoni was sold to Thyssen when the Great Depression worsened the Morgan family’s finances. Other notable artists of the Morgan Library and Museum are Jean de Brunhoff, Paul Cézanne, Vincent van Gogh, John Leech, Gaston Phoebus, Rembrandt van Rijn, and John Ruskin. The Morgan has one of the world’s greatest collections of ancient Near Eastern cylinder seals, small stone cylinders finely engraved with images for transfer to clay by rolling. It also contains many music manuscripts and a considerable collection of Victoriana, including one of the most important collections of Gilbert and Sullivan manuscripts and related artifacts.

Central Park
Central Park is a public park in the center of Manhattan in New York City, United States. The park initially opened in 1857, on 843 acres (3.41 km2) of city-owned land. In 1858, Frederick Law Olmsted and Calvert Vaux won a design competition to improve and expand the park with a plan they entitled the Greensward Plan. Construction began the same year and was completed in 1873. While planting and land form in much of the park appear natural, it is in fact almost entirely landscaped. The park contains several natural-looking lakes and ponds that have been created artificially, extensive walking tracks, bridle paths, two ice-skating rinks (one of which is a swimming pool in July and August), the Central Park Zoo, the Central Park Conservatory Garden, a wildlife sanctuary, a large area of natural woods, a 106-acre (43 ha) billion-gallon reservoir with an encircling running track, and an outdoor amphitheater, the Delacorte Theater, which hosts the “Shakespeare in the Park” summer festivals. Indoor attractions include Belvedere Castle with its nature center, the Swedish Cottage Marionette Theatre, and the historic Carousel. In addition there are seven major lawns, the “meadows”, and many minor grassy areas; some of them are used for informal or team sports and some set aside as quiet areas; there are a number of enclosed playgrounds for children. The six miles (10 km) of drives within the park are used by joggers, bicyclists, skateboarders, and inline skaters, especially when automobile traffic is prohibited, on weekends and in the evenings after 7:00 pm.

My Score
Visitor Score
[Total: 0 Average: 0]