Informatie over oost Canada (Ontario)

Informatie over oost Canada

Algemeen.

In het oosten van de Canada, ligt de provincie Ontario. Ontario grenst in het noorden aan de Hudson Bay, in het westen aan de provincie Manitoba, in het oosten aan de provincie Quebec en in het zuiden aan de Verenigde Staten (USA). De grens met de VS loopt voor een groot deel door de meren die de twee landen scheiden, Lake Ontario, Lake Erie, Lake Huron en Lake Superior.

Toronto.

De grootste stad van Canada. Interessante zaken in deze stad zijn de CN tower (het hoogste gebouw van Canada), PATH het ondergrondse winkelcentrum in het hart van de stad en het kasteel Casa Loma. Ook de Griekse wijk is de moeite waard.

Niagara region.

De punt van Ontario, tussen Lake Ontario en Lake Erie en grenzend aan de VS is de Niagara region. In dit gebied liggen onder andere het Welland Canal, wat de beide meren verbind en acht sluizen herbergt. Deze sluizen moeten er voor zorgen dat het hoogteverschil van 100 meter (!) tussen de beide meren wordt overbrugd.
Verder zijn hier natuurlijk de wereldberoemde Niagara falls te vinden. Zowel vanaf de Amerikaanse als Canadeese kant kan naar de watervallen gekeken worden, maar het beste zijn ze vanaf Canadees grondgebied te zien. Het dorp Niagara falls is een enorme tourist trap, met veel goedkoop vermaak, souvenier winkels en restaurantjes. Ook is er een overvloed aan motels. Interessant is om vanaf de waterval (hij heet eigenlijk Horse Shoe Falls) stroomafwaards te lopen langs de rivier. Op het punt waar je het dorp verlaat is een plakette die het punt markeerd waar de waterval honderd jaar geleden was. Door de kracht van het water slijt de waterval steeds verder terug stroom opwaards. behalve overdag is het ook leuk om ‘s avonds, als het donker is, naar de waterval te gaan kijken. Deze wordt dan in allerlei kleuren uitgelicht. Door de nevel van Horse Shoe falls valt dit tegen, maar bij American falls is het een prachtig gezicht. De echte die-hards boeken natuurlijk een boottrip om tot vlak bij de waterval te varen (en drijfnat te worden). Als je een wat grotere beurs hebt, kun je natuurlijk ook een helicopter vlucht naar de waterval maken.
Van Queenston (ten noorden van Niagara falls) tot Fort Erie aan lake Erie loopt de Niagara parkway. Een leuke touristieke route om te rijden.

Zuid Ontario.

Dit is een leuk gebied om rond te touren en aan de plaatsnamen te zien lijkt het wel of je in Europa bent. Er worden geregeld farmers markets gehouden, een soort markt waar van alles te koop is en het meest home made. Veel mensen die op de farmers markets hun produkten verkopen zijn Mennoniten, een gelovige groep mensen, net als de Amish. Ook onderweg kun je ze tegen komen met hun paard en wagen. Apart hoe deze mensen zo vast kunnen houden aan deze manier van leven in zo’n moderne maatschappij. Voor de whiskey liefhebbers is een bezoek aan Waterloo leuk. Hier is nog de originele Seagrams destilleerderij te zien, al zijn er nu apartementen in het gebouw gemaakt.

Bruce Peninsula.

Dit nationaal park ligt op het puntje van de landtong tussen Lake Huron en Georgian bay, ten noord-westen van Owen Sound. Een prachtig natuurgebied om te wandelen, waar je werkelijk niemand tegenkomt. De Bruce trail loopt hier doorheen, van Tobermory naar Owen Sound (met de auto 110 kilometer) en vandaar uit verder. Ook een bezoek aan een van de vuurtorens (bijvoorbeeld Cabot Head) is de moeite waard.

Informatie.

Bij de boekhandel zijn diverse boekjes te krijgen met beschrijvingen over Canada (bijvoorbeeld de Lonely Planet). Gedetailleerde kaarten kun je beter ter plaatse kopen. De keuze is daar groter en de kaarten zijn daar ook goedkoper. Bij de visitor centers (VVV) zijn vaak gratis kaarten van de plaatsen zelf te krijgen en ook sommige hotels en motels hebben gratis kaarten. Verder is internet natuurlijk een handige bron.
Let er op dat voor het bezoek aan nationale parken entree betaald moet worden. Zorg dat je kleingeld bij je hebt want er is niet altijd iemand aanwezig waar je bij kunt betalen. In dat geval moet je zelf je entreebewijs invullen (met naam en kenteken van de auto) en het entreegeld in een envelop stoppen en in de daarvoor bestemde box achterlaten. Het is verstandig om dit te doen, want er vindt controle plaats ! Een boete van 70 dollar omdat je geen 7 dollar entree wilde betalen is wel even slikken. Als je meerdere nationale parken wilt bezoeken, of langer in een park wilt verblijven, kan het voordeliger zijn een jaar-pas te kopen. Deze kosten ongeveer 50 dollar. Voor een overzicht van de parken, de entree en abonnementen kun je terecht bij de lokale VVV, de visitor centers van de parken zelf en natuurlijk bij Parks Canada.

My Score
Visitor Score
[Total: 0 Average: 0]